Próbáljátok ki ezt a fűszert, akár citrom helyett is egy-két fogásnál, és élvezzétek a savanykás, mégis egészen egyedi ízeket a jól megszokott ételeitekben.
Már az ókori Rómaiak is… De tényleg – már ők is használták ezt a növényt. Annak idején ugyanis még nem létezett a citrom, így ha valamit savanyítani kellett, akkor az eceten és a tamarindon kívül – amiknek azért elég durva, éles íze van – a sumach volt az, amivel kellemesen savanykás ízeket tudtak vinni az ételekbe.
A növény maga tehát a Mediterráneum területén őshonos, manapság pedig főleg Dél-Olaszországban, Szicíliában, illetve a Közép-Keleten, Törökországban és Iránban termesztik. Egyesek egyébként azt mondják, hogy minél magasabb a tengerszint feletti magasság, ahol a bokrok nőnek, annál jobb minőségű lesz a termés, de azért ezek már tényleg csak nüansznyi különbségeket eredményeznek.