Aranyvesszős teakeverék (Májvédő tea) 50 gr - Gyuri bácsi teája - Györgytea
Sok ember küzd emésztési gondokkal. A nehéz emésztés többféle eredetű lehet, például epeváladék- vagy gyomorsav-termelési rendellenesség, de adódhat stresszből, helytelen táplálkozási szokásokból is.
A gyomrunk emészt, tápanyagfelszívást nem végez, kivéve néhány fehérjét. A zsírokat a vékonybél bontja, és amíg a táplálék zsírmolekuláit nem hasítják az enzimek kisebbekre, a gyomor működését felfüggeszti a szervezet. Ezért van az, hogy ha hirtelen sokat vagy túl zsírost eszünk, úgy érezzük, mintha kő lenne a gyomrunkban, és mintha az emésztésünk megállt volna – hiszen meg is áll.
A zsírokat a lipáz enzim bontja, mely a hasnyálmirigy terméke, és az epe aktivizálja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epeváladék álljon rendelkezésre a táplálék bontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen.
Elkészítése
Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.
Fogyasztása
Reggel éhgyomorra fogyassza, lehetőleg ízesítés nélkül. Kúraszerűen napi egy csészével 4 hétig, majd heti két alkalommal folyamatosan iható. Teltségérzet esetén étkezés után igyon meg belőle egy csészével.
Ellenjavallat
Epekő esetén, terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.